Fysiotherapie bij oncologie

Er zijn veel redenen te noemen om voor, tijdens, of na de behandeling tegen kanker naar een oncologiefysiotherapeut te gaan. De behandeling is vaak zo veelzijdig en complex, dat er veel bijwerkingen en klachten zijn waarbij we jou bij Phaedra kunnen ondersteunen. Bij Phaedra zijn vier oncologiefysiotherapeut werkzaam; Karlijn van Wijngaarden, Daniëlle Bontekoe, Michelle Verseveld en Ilja Plaisier. Zij zijn allen algemeen fysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut en hebben de 4-jarige masteropleiding Master Oncologic Physical Therapy gevolgd. Hiermee zijn zij master in de oncologiefysiotherapie. Door hun brede kennis en opleiding zijn zij geschoold en ervaren in het behandelen van oncologiepatiënten, ook wanneer de situatie van de patiënt complex is op verschillende gebieden.

Een aantal voorbeelden van wat we bij Phaedra voor je kunnen doen op het gebied van fysiotherapie:

  • Het behouden van je kracht en conditie tijdens de behandelperiode
  • Het opbouwen van je kracht en conditie na je behandelingen
  • Je lichaam voorbereiden op een behandeling, door ervoor te zorgen dat je zo sterk en fit mogelijk de behandelperiode start.
  • De beweeglijkheid van je lichaam weer terugbrengen, bijvoorbeeld na een operatie.


Een deel van de behandeling van de oncologiefysiotherapeut bestaat uit een aangepaste training. Deze training kun je één op één, samen met je therapeut doen. Misschien vind je het juist fijn om samen met andere mensen, die hetzelfde meemaken, te sporten. Dan kun je bij Phaedra ook trainen in groepsverband.

Soms heeft een fysieke klacht niet direct te maken met de behandeling die je hebt gehad. Ook dan is het (juist) fijn om gezien te worden door een fysiotherapeut die meer kennis heeft van jouw medische achtergrond. Eigenlijk, kun je dus met alle klachten waarmee je normaal gesproken naar een ‘gewone’ therapeut zou gaan terecht bij Phaedra.

Het is belangrijk dat je weet dat voor ons iedere patiënt uniek is, en een eigen traject volgt. We werken met zorg-op-maat. Dat betekent dat je samen met jouw behandelaar bepaalt welke behandelingen goed zijn voor jou. Je wordt dus niet in een standaard programma geplaatst, met activiteiten die niet relevant zijn. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen klachten. Bij Phaedra is het jouw verhaal, waar we naar luisteren. Jouw verhaal bepaalt wat je nodig hebt en wat wij voor je kunnen doen.